hostrooster-web-hosting-zgjidhje.

HISTORIA E FAQIT TË PARË TË BOTËS

World Wide Web aktualisht përfshin rreth 2 miliardë (po, miliardë) faqet e internetit, me vlerësime konservatore që e vendosin këtë numër rreth 1.9 miliardë. Kjo është vërtet e jashtëzakonshme duke pasur parasysh se interneti, në zanafillën e tij, kishte vetëm një faqe interneti – e para e krijuar ndonjëherë, në vitin 1991 më 6th të gushtit. 

Ishte shkëndija që çoi në zjarrin e një hapësire virtuale që kemi tani, dhe HostRooster është vërtet i magjepsur nga historia dhe historia e saj.

PROJEKTI I WEBIT GJERË BOTËROR

Megjithëse shumica e fantazive të hapësirës kibernetike janë të rrënjosura në idealet e lirisë absolute dhe kryesisht të parregulluar, veçanërisht nga qeveritë, interneti çuditërisht u detyrohet fillimeve të tij pikërisht atyre organeve. Më konkretisht, bashkëpunimi midis disa qeverive evropiane dhe Organizatës Evropiane për Kërkime Bërthamore (CERN) në thelb lindi World Wide Web.

Shkencëtari britanik i kompjuterave, Tim Berners-Lee, atëherë kreu i projektit World Wide Web në CERN, kur u përball me çështje të ndryshme të ndarjes së të dhënave nëpër pajisje dhe vendndodhje, ai sugjeroi idenë e lidhjes së dokumenteve të izoluara në sisteme të veçanta nëpërmjet internetit me hipertekst. . 

Ai përfundimisht ia doli, duke krijuar HyperText Markup Language (HTML, gjuhë e krijuar për të koduar faqet e internetit), Uniform Resource Locators (URL, adresa specifike të faqeve të internetit) dhe HyperText Transfer Protocol (HTTP, protokoll për marrjen e skedarëve HTML). Tani 30 vjet më vonë, këto elemente janë themelet e shumicës së faqeve të internetit bashkëkohore.

CILA ISHTE FAQJA E PARË?

Nëse duhet të vizitoni info.cern.ch, emri jo mbresëlënës i domenit të faqes së parë të internetit në internet, do të keni akses në informacione në lidhje me faqen e internetit të lëshuar nga Berners-Lee, si dhe një version klasik, retro në modalitetin e linjës, të vetë faqes së internetit. Shikoni më poshtë.

Rrëfim: Imazhi i mësipërm teknikisht nuk ishte i tillë i parë ndonjëherë faqe në internet. Në fakt është një kopje e faqes. Për arsye kryesisht të panjohura, uebsajti i parë humbi nga interneti, por për fat të mirë, marrja e tij ishte misioni i disa historianëve të internetit në vitin 2013, të cilët gjurmuan një kopje të saj të ruajtur nga Berners-Lee në një floppy disk. 

Për sa i përket përmbajtjes së faqes së internetit, kishte burime për ndërtimin e faqeve të tjera të internetit, për të kuptuar më tej HTTP, HTML dhe URL-të, dhe se si ato elemente mund të përdoren për të lidhur përmbajtjen përmes hiperlidhjeve. Me të vërtetë përfaqësonte dëshirën e Berners-Lee - që njerëzit të ishin të ndërlidhur, të ditur dhe krijues me mjetet që ai kishte lënë për ta.

RRITJA E WEBIT DHE HUMBJA E FAQIT TË PARË

Ndërmjet viteve 1992-1996, faqet e internetit përmbytën hapësirën dixhitale, me mbi 2 milionë të aksesueshme në ueb. Dhe kaq i përhapur ishte ndikimi i faqeve të internetit sa shumë shpejt, drejtoritë fizike humbën rëndësinë e tyre në botën fizike. Në kulmin e asaj rritjeje në vitin 1996, kur kishte nevojë për një mjet të besueshëm për të lundruar në hapësirën kibernetike tashmë të përmbytur, lindi Google. 

Fakt argëtues: Berners-Lee krijoi dhe lançoi faqen e parë të internetit në një kompjuter NeXT, projektuar dhe krijuar nga një Steve Jobs. Po, Steve Jobs.

Duke pasur parasysh botën në të cilën jetojmë tani, është e sigurt të thuhet se misioni i Berners-Lee u përmbush.

HostRooster është një kompani udhëheqëse e zgjidhjeve të mbajtjes në internet. Që nga themelimi ynë në 2019, HostRooster ka inovuar vazhdimisht mënyra të reja për të përmbushur misionin tonë: të fuqizojmë njerëzit që të shfrytëzojnë plotësisht ueb-in. Me bazë në Londër, Angli, ne ofrojmë mjete gjithëpërfshirëse për përdoruesit në të gjithë botën, në mënyrë që kushdo, fillestar apo profesionist, të mund të hyjë në ueb dhe të lulëzojë me paketa të mbajtjes së uebit.

%d blogerët si kjo: