AI) Çfarë duhet të dini për inteligjencën artificiale (AI) përpara se ta përdorni në kompaninë tuaj

Çfarë duhet të dini për inteligjencën artificiale (AI) përpara se ta përdorni në kompaninë tuaj

Bizneset globale shpenzuan 93.5 miliardë dollarë për zgjidhjet e AI në 2018, nga 67.85 miliardë dollarë një vit më parë. Në krahasim, deri në 80% të iniciativave të AI dështojnë dhe vetëm 11% e bizneseve që përdorin AI shohin një kthim domethënës në investimin e tyre.

A dëshmon kjo që AI nuk është gjë tjetër veçse një premtim bosh?

E kundërta është e vërtetë. Normat jashtëzakonisht të larta të dështimit dhe ROI-të e tërhequra për iniciativat e AI mund të gjurmohen në faktin se shumë pak biznese kuptojnë se si të përdorin AI në një nivel sistemik. Sipas Deloitte, bizneset me një strategji të vendosur të AI kanë një ROI prej më shumë se 5% në investimet e tyre të AI, me një kohë mesatare kthimi prej 1.2 vjetësh. Ndërkohë, bizneset që adoptojnë në mënyrë naive teknologjitë e AI shpesh luftojnë për të nxjerrë një fitim. Pra, përpara se të përdorni AI në kompaninë tuaj, çfarë duhet të keni parasysh?

Pesë strategji për zbatimin e AI në organizatën tuaj

Ka në thelb pesë mënyra në të cilat ne mund të përshkruajmë strategjinë tuaj për përdorimin e AI:

  • Mësoni rreth AI dhe përdorimet e saj të mundshme.
  • Përqendrohuni në objektivat e arritshme gjatë përdorimit të AI.
  • Analizoni pozicionin aktual të kompanisë suaj në shkallët e AI dhe maturimit dixhital.
  • Hidhni hapa të vegjël në botën e inteligjencës artificiale duke mbajtur një sy në të ardhmen.
  • Përpiquni për nivelin më të lartë të performancës së AI.

Hapi 1: Njihuni me AI dhe aftësitë e tij.

Makinat dhe programet që bëjnë punë më lehtë ose automatikisht dhe përdorin intelektin e tyre për ta bërë këtë, thuhet se kanë inteligjencë artificiale. Për ta bërë këtë, AI kërkon të dhëna, të cilat mund të manipulohen paraprakisht për analiza algoritmike ose të përdoren në formën e saj të papërpunuar. Kompleksiteti dhe inteligjenca mund të gjenden në të gjithë spektrin e formave të AI:

Është një lloj mësimi i makinerisë me mbikëqyrjen njerëzore. Algoritme të tilla lulëzojnë në të dhëna të shënuara, duke u bërë veçanërisht të aftë në një gamë të ngushtë detyrash, të tilla si, të themi, dallimi midis hapësirave të parkimit të mbushura dhe bosh.

Mësimi i makinerisë pa mbikëqyrje njerëzore Zgjidhjet e pambikëqyrura ML u kursejnë kohë programuesve të softuerit duke eliminuar nevojën për të dhëna të etiketuara gjatë trajnimit të algoritmit. Në vend të kësaj, ekspertët duhet vetëm të përshkruajnë përmbajtjen e bazave të të dhënave dhe algoritmet më pas mund të vetë-trajnohen.

Mësoni duke bërë, ose duke përforcuar të mësuarit. Në mësimin përforcues, zhvilluesit lëshojnë algoritme në botë pa specifikuar se si algoritmet duhet të analizojnë të dhëna. Duke ofruar një zgjidhje për një problem, këto sisteme të AI mund të testohen për saktësi nga krijuesit e tyre. Nëse ata nuk janë të kënaqur me rezultatet, ata mund të ndryshojnë edhe më tej cilësimet e performancës së AI.

Të mësuarit në një nivel shumë të thellë Zgjidhjet e të mësuarit të thellë tani janë standarde në softuerin më të avancuar CV dhe NLP, sepse ato mundësohen nga rrjete nervore të thella, të cilat janë rrjete nervore artificiale me shumë shtresa neuronesh që mund të vlerësojnë të dhënat kundrejt kritereve të shumta. .

Çdo inteligjencë artificiale është më e mira në një grup të ndryshëm detyrash, si për të kuptuar se çfarë mendojnë përdoruesit e faqes së rishikimit ose për të kuptuar pse kostot e energjisë së biznesit tuaj u rritën papritur.

Megjithatë, ju nuk do të jeni në gjendje të thjeshtoni të gjitha proceset dhe detyrat e biznesit tuaj duke përdorur AI që në fillim, duke ulur shpenzimet tuaja operative në zero. Në shumicën e rasteve, specialistët njerëzorë duhet të shikojnë se sa mirë funksionojnë algoritmet dhe të ndërhyjnë shpejt, si për shembull kur përdorin pajisje komplekse industriale ose kur zbulojnë nëse tumoret janë beninje ose kanceroze.

Hapi 2: Vendosni disa objektiva të arritshëm, konkretë për zbatimin tuaj të AI.

Identifikoni sfidat e biznesit që shpresoni se AI mund t'ju ndihmojë të adresoni, më pas lidhni ato probleme me rezultate të matshme përpara se të përdorni AI.

Një vlerësim gjithëpërfshirës i proceseve tuaja në të gjitha departamentet dhe rolet duhet të jetë kështu hapi i parë në rrugën tuaj drejt përdorimit të AI. Punësoni konsulentë profesionistë të teknologjisë dhe analistë biznesi nëse keni nevojë për ndihmë.

Bisedoni me palët e interesuara të brendshme dhe të jashtme, duke përfshirë drejtuesit e njësive të biznesit dhe drejtuesit e C-suite. Ndërtimi i një provimi të konceptit (POC) prototipi i zgjidhjes së AI është një tjetër mundësi për të fituar mbi C-suite.

Për më tepër, qëllimet tuaja të AI duhet të jenë SMART (specifike, e matshme, e arritshme, e rëndësishme dhe e kufizuar në kohë). Zgjidhjet inteligjente të automatizimit të procesit (IPA) ju lejojnë të bëni gjëra të tilla si të automatizoni 70% të punëve të shërbimit ndaj klientit duke përdorur chatbot të mbështetur nga NLP ose të përpunoni pretendimet e sigurimit tre herë më shpejt.

3. Vlerësoni se sa i gatshëm është biznesi juaj për inteligjencën artificiale.

Kontrolloni që kompania juaj t'i ketë këto blloqe ndërtimi të AI, në mënyrë që të mund të arrijë qëllimet e renditura në Hapin 2. Punësoni ndihmë nga jashtë nga një biznes këshillimi i AI nëse nuk keni ndonjë ekspert IT të brendshëm me ekspertizë përkatëse në zhvillimin e AI. Një tjetër mundësi për të filluar me AI në biznes është blerja e një zgjidhje SaaS pa kod ose me kod të ulët që përfshin veçori të AI; megjithatë, ju do të keni ende nevojë të sillni zhvillues softuerësh për ta vendosur atë.

Algoritmet që përdorin AI mësojnë nga të dhënat që biznesi juaj tashmë mbledh dhe e zbatojnë atë njohuri për t'ju ndihmuar tani. Ky informacion mund të jetë i organizuar (d.m.th., i mbajtur në depo të dhënash dhe plotësisht i gatshëm për analizë) ose i pastrukturuar (d.m.th., ndodhet në liqene të dhënash dhe shtëpi liqenesh ose platforma të jashtme në formën e leximeve të sensorëve, skedarëve audio dhe video, imazheve ose dokumenteve të paredaktueshme. ). Gati 90% e informacionit të krijuar nga një biznes tipik është i pastrukturuar. Përdorimi i këtij informacioni për algoritmet e trajnimit dhe automatizimin e detyrave rutinë kërkon një infrastrukturë solide të ruajtjes, rikthimit dhe analitikës të të dhënave, në mënyrë ideale një që strehohet në renë kompjuterike.

Materialet për përdorim në kompjuterë Në lidhje me renë kompjuterike, kompani si Google, Amazon dhe Microsoft ofrojnë mjetet e nevojshme për të zhvilluar dhe lëshuar aplikacione të bazuara në AI. Për ta thënë ndryshe, kompjuteri cloud është thelbësor për zbatimin e AI në vendin e punës. Tranzicioni juaj i inteligjencës artificiale do të ketë nevojë për një bazë të fortë nëse kompania juaj është ende duke përdorur aplikacione izoluese, të vjetra që janë të papajtueshme me grupet aktuale të teknologjisë.

Suksesi ose dështimi i zbatimit të inteligjencës artificiale varet nga njerëzit që punojnë në të, kështu që mbani në mend ata kur planifikoni. Meqenëse rezistenca ndaj ndryshimit është një arsye e zakonshme pse projektet e transformimit dixhital dështojnë, është e rëndësishme të planifikoni përpara për trajnimin dhe futjen e stafit, si dhe për t'u marrë me sfidat etike që paraqet AI në vendin e punës.

Analiza e fushës së forcës është një mjet për peshimin e përfitimeve dhe të metave të futjes së AI në një organizatë. Përpara se të zhyteni në analizë, është e rëndësishme të bëni një rishikim të plotë të proceseve dhe aseteve më të vlefshme të organizatës suaj, si dhe një analizë të faktorëve të brendshëm dhe të jashtëm që ndikojnë në operacionet tuaja.

Çdo aspekt që ndihmon ose kufizon përhapjen e AI duhet t'i jepet një pikë përpara se të kryhet studimi. Një rezultat kumulativ pozitiv ose negativ tregon nëse jeni gati të filloni të përdorni AI në biznes ose nëse së pari ju duhet të përditësoni infrastrukturën dhe procedurat tuaja të IT.

4. Zbatoni AI në një shkallë të vogël në fillim, duke pasur parasysh zgjerimin.

Procedura standarde për zbatimin e AI në një mjedis të korporatës është të fillojë me një grup të kufizuar detyrash, pastaj të zgjerohet objekti i projektit ndërsa fitohen të mësuarit dhe njohuritë, performanca e algoritmit vlerësohet dhe të dhënat e përdoruesit mblidhen. Është gjithashtu e rëndësishme të mësoni nga gabimet tuaja dhe ta ndani atë informacion me pjesën tjetër të kompanisë suaj.

Megjithatë, informacionet e reja nga Gartner sugjerojnë se vetëm 53% e iniciativave të korporatave të AI e bëjnë atë përtej fazës së prototipit dhe në prodhim. Është e mundur që rezultatet e pakta të jenë për shkak të faktit se shumica e bizneseve i trajtojnë iniciativat e tyre të AI si POC të pavarura në vend që të zhvillojnë strategji strategjike për të zbatuar AI në të gjithë organizatën.

Si rezultat, është thelbësore të planifikoni paraprakisht strategjinë tuaj të adoptimit të AI dhe të përcaktoni se ku përshtatet AI në pamjen më të madhe të teknologjisë së organizatës suaj. Mos kini frikë të kaloni në raste të tjera përdorimi nëse një provë e caktuar e konceptit të AI nuk arrin të ofrohet brenda tre muajve.

5. Përpiquni drejt përsosmërisë në AI.

Së fundi, si e përcaktoni nëse një projekt i AI është i suksesshëm dhe nëse duhet të shkallëzohet? Një plan zbatimi i AI pa gabime përfshin sa vijon:

Sigurohuni që kompania juaj të ketë menaxhim solid të të dhënave (për këtë mund t'ju duhet të bashkëpunoni me një firmë konsulente me reputacion të madh të të dhënave).

Duke bashkuar të gjitha sistemet e ndryshme softuerike të organizatës suaj për të krijuar një mjedis të vetëm të të dhënave.

Me ndihmën e konsulentëve të jashtëm, ekspertët e AI që punojnë brenda në një qendër përsosmërie të AI mund të mësojnë teknika të reja, të përmirësojnë performancën e algoritmeve ekzistuese dhe të provojnë ide që janë krejtësisht të reja.

Krijimi i një kornize për kompaninë tuaj që lejon optimizimin dhe sinkronizimin e proceseve në mënyrë të vazhdueshme dhe në të gjitha departamentet tuaja, menaxhmentin e lartë dhe njerëzit e zakonshëm

përfundim

Së fundi, edhe nëse eksperimentet tuaja të hershme të inteligjencës artificiale nuk arrijnë, duhet të vazhdoni me të. Edhe pse teknologjia ka ekzistuar për mjaft kohë, ajo vazhdimisht po evoluon dhe po përmirësohet me një ritëm marramendës. Kur AI përdoret në biznes, ajo kërkon një ndryshim të madh në mënyrën se si njerëzit mendojnë, dhe adoptuesit e hershëm të AI do të duhet të kalojnë një ndryshim të madh dixhital dhe organizativ për të përfituar sa më shumë nga kjo teknologji revolucionare.

HostRooster është një kompani udhëheqëse e zgjidhjeve të mbajtjes në internet. Që nga themelimi ynë në 2019, HostRooster ka inovuar vazhdimisht mënyra të reja për të përmbushur misionin tonë: të fuqizojmë njerëzit që të shfrytëzojnë plotësisht ueb-in. Me bazë në Londër, Angli, ne ofrojmë mjete gjithëpërfshirëse për përdoruesit në të gjithë botën, në mënyrë që kushdo, fillestar apo profesionist, të mund të hyjë në ueb dhe të lulëzojë me paketa të mbajtjes së uebit.

%d blogerët si kjo: