hostrooster-веб-хостинг-решенија.

ИСТОРИЈАТА НА ПРВАТА СТРАНА НА СВЕТОТ

World Wide Web моментално опфаќа речиси 2 милијарди (да, милијарди) веб-страници, со конзервативни проценки дека тој број изнесува околу 1.9 милијарди. Ова е навистина извонредно ако се земе предвид дека интернетот, во својата генеза, имаше само една веб-страница - првата некогаш создадена, во 1991 година на 6.th од август. 

Тоа беше искрата што доведе до шумски пожар на виртуелниот простор што сега го имаме, и HostRooster е навистина фасциниран од својата приказна и историја.

ПРОЕКТ НА СВЕТСКАТА ВЕБ

Иако повеќето фантазии на сајбер-просторот се вкоренети во идеалите за апсолутна и главно нерегулирана слобода, особено од владите, Интернетот изненадувачки им ги должи своите почетоци токму на тие тела. Поконкретно, соработката помеѓу неколку европски влади и Европската организација за нуклеарни истражувања (ЦЕРН) во суштина ја роди светската мрежа.

Британскиот компјутерски научник Тим Бернерс-Ли, тогашен шеф на проектот World Wide Web во ЦЕРН, кога се соочи со различни проблеми со споделување податоци низ уредите и локациите, тој ја предложи идејата за поврзување на изолирани документи на одделни системи преку интернет со хипертекст. . 

На крајот успеал, создавајќи HyperText Markup Language (HTML, јазик дизајниран за кодирање на веб-страници), Uniform Resource Locators (URL, специфични адреси на веб-локации) и HyperText Transfer Protocol (HTTP, протокол за преземање HTML-датотеки). Сега, 30 години подоцна, тие елементи се темелите на повеќето современи веб-страници.

КОЈА БЕШЕ ПРВАТА СТРАНА?

Ако треба да ја посетите инфо.церн.ч, неимпресивното име на домен на првата веб-локација на интернет, ќе добиете пристап до информации за самата веб-локација што Бернерс-Ли ја лансираше, како и до класичната ретро верзија на самата веб-локација во линиски режим. Види подолу.

Исповед: горната слика технички не беше прва некогаш веб-страница. Тоа е всушност копија на страницата. Од главно непознати причини, првата веб-локација беше изгубена од интернет, но за среќа, враќањето на истата беше мисија на некои интернет историчари уште во 2013 година, кои пронајдоа копија од неа зачувана Бернерс-Ли на флопи диск. 

Што се однесува до содржината на веб-локацијата, имаше ресурси за изградба на други веб-локации, понатамошно разбирање на HTTP, HTML и URL-адреси и како тие елементи може да се користат за поврзување на содржината преку хиперврски. Тоа навистина ја претставуваше желбата на Бернерс-Ли - луѓето да бидат меѓусебно поврзани, познавања и креативни со алатките што тој им ги остави.

РАСТ НА ВЕБ И ГУБЕЊЕ НА ПРВАТА СТРАНА

Помеѓу годините од 1992 до 1996 година, веб-страниците го преплавија дигиталниот простор, при што повеќе од 2 милиони беа достапни на веб. И толку продорно беше влијанието на веб-локациите што прилично брзо, физичките директориуми ја изгубија својата важност во физичкиот свет. На врвот на тој раст во 1996 година, кога имаше потреба од сигурно возило за навигација во сега поплавениот сајбер простор, се роди Google. 

Забавен факт: Бернерс-Ли ја создаде и лансираше првата веб-локација на NeXT компјутер, дизајнирана и креирана од еден Стив Џобс. Да, Дека Стив Џобс

Со оглед на светот во кој живееме сега, слободно може да се каже дека мисијата на Бернерс-Ли е постигната.

HostRooster е водечка компанија за решенија за веб хостинг. Од нашето основање во 2019 година, HostRooster постојано иновира нови начини за реализација на нашата мисија: да ги поттикне луѓето целосно да ја искористат мрежата. Со седиште во Лондон, Англија, обезбедуваме сеопфатни алатки за корисниците ширум светот, така што секој, почетник или професионалец, може да влезе на интернет и да напредува со нашите пакети за веб-хостинг.

%d блогери како овој: